Ventourisme

Ventourisme

Roman Provence

Back to the past by visiting the Pont du Gard and the main ancient sites in Nîmes and Orange, from Avignon*.

* if you stay outside Avignon, please contact me to decide a better pickup place together.

from

89 €

per person

From 2 to 6 people

Duration: between 6 (off-season tour) and 8 hours (high season tour)

Departure time: 9:30 am (high season tour) or 1:00 pm (off-season tour)

Languages: English or French

High season tour from Monday to Saturday included, except on public holidays, from March 16th to November 15th only.

Off-season tour from Monday to Saturday included, in the afternoon only, from November 16th to March 15th.

Exceptionally unavailable on May 2nd, 3rd, 4th, 16th, 17th and 18th, 2024.

from

89 €

per person

From 2 to 6 people

Duration: between 6 (off-season tour) and 8 hours (high season tour)

Departure time: 9:30 am (high season tour) or 1:00 pm (off-season tour)

Languages: English or French

High season tour from Monday to Saturday included, except on public holidays, from March 16th to November 15th only.

Off-season tour from Monday to Saturday included, in the afternoon only, from November 16th to March 15th.

Exceptionally unavailable on May 2nd, 3rd, 4th, 16th, 17th and 18th, 2024.

Route

High season tour (from 03/16 to 11/15) :

9:30 am : Pickup in front of Avignon tourist office (address: 41 cours Jean Jaurès)

10:00 am : Photo-stop at the Roman arch of Orange (30 minutes drive), 20 metres high and dating back to the 1st century AD. There, you will also be able to listen to the different audio machines placed all around the arch and narrating the building’s history. Duration: between 20 and 30 minutes.

10:45 am : Audio guided tour of the Roman theatre of Orange (admission tickets included in the price) with its impressive stage wall (35 metres/115 feet high and 104 metres/341 feet long). The theatre was built in the 1st century BC and can contain 9,000 people. It is part of UNESCO World Heritage since 1981, just like the Roman arch. Duration: about 1 hour.

12:00 pm : Provençal picnic in a park at St.Eutrope hill, on the heights of Orange. The picnic is only made up of local goods (instance: hard-boiled eggs from the farm, tapenade, anchovy purée, fresh goat cheese, seasonal fruits, grape juice). Duration: about 1 hour.

1:30/1:45 pm : Stroll at the Pont du Gard (30 minutes drive), magnificent building which was part of a 52-kilometer long Roman aqueduct which was used to supply Nîmes with water from around Uzès. The Pont du Gard is listed at the UNESCO World Heritage since 1985. With around 50 metres/164 feet high on 3 levels, it was build in the 1st century AD. Duration: between 40 minutes and 1 hour.

2:45/3:00 pm : Photo-stop in front of the Maison Carrée of Nîmes (30 minutes drive), former temple dedicated to the Emperor Augustus and built astride the 1st centuries BC and AD. The Maison Carrée is listed at the UNESCO World Heritage since September 2023. Duration: about 15 minutes.

3:15/3:30 pm : Audio guided tour of the Amphitheatre of Nîmes (admission tickets included in the price), built between the 1st and 2nd centuries AD and containing up to 20,000 people. It is listed at the UNESCO World Heritage since September 2023, like the Maison Carrée. Duration: about 1 hour.

4:30/4:45 pm : Back to Avignon (1 hour drive). Arrival in front of the tourist office at around 5:30/5:45 pm.

Off-season tour (from 11/16 to 03/15, in the afternoon only) :

1:00 pm : Pickup in front of Avignon tourist office (address: 41 cours Jean Jaurès)

2:00 pm : Photo-stop in front of the Maison Carrée of Nîmes (1 hour drive), former temple dedicated to the Emperor Augustus and built astride the 1st centuries BC and AD. The Maison Carrée is listed at the UNESCO World Heritage since September 2023. Duration: about 15 minutes.

2:30/2:45 pm : Audio guided tour of the Amphitheatre of Nîmes (admission tickets included in the price), built between the 1st and 2nd centuries AD and containing up to 20,000 people. It is listed at the UNESCO World Heritage since September 2023, like the Maison Carrée. Duration: about 1 hour.

4:15/4:30 pm : Stroll at the Pont du Gard (30 minutes drive), magnificent building which was part of a 52-kilometer long Roman aqueduct which was used to supply Nîmes with water from around Uzès. The Pont du Gard is listed at the UNESCO World Heritage since 1985. With around 50 metres/164 feet high on 3 levels, it was build in the 1st century AD. Duration: between 40 minutes and 1 hour.

5:30/5:45 pm : Photo -stop at St.Eutrope hill in Orange (30 minutes drive) to enjoy the stunning view over the Roman theatre of Orange, built in the 1st century BC and listed at the UNESCO World Heritage since 1981. Duration: about 15 minutes.

6:00/6:15 pm : Photo-stop at the Roman arch of Orange, 20 metres high and dating back to the 1st century AD. Duration: around 15 minutes.

6:15/6:30 pm : Back to Avignon (30 minutes drive). Arrival in front of the tourist office at around 6:45/7:00 pm.

Included in the price:

  • Pickup in front of Avignon tourist office
  • Admission tickets to the Roman theatre of Orange (high season tour only)
  • Admission tickets to the Amphitheatre of Nîmes
  • 7-seat car with air conditioning
  • A cold bottle of water for each passenger
  • Provençal picnic for the high season tour
  • Native chauffeur-guide speaking English and French
  • Highway and parking fees
  • Drop-off at the starting point

Not included:

  • Tips
  • Personal purchases
  • Picnic for the off-season tour

Other information to know:

  • The tour will occur, except in case of emergency (red vigilance declared by Météo France, quarantine, driver’s illness) or sites’ exceptional closure
  • Cancellation with complete refund possible up to 24 hours before departure time

They loved this tour

Scroll to Top